Om svenska
Svenska | 瑞典语版
Search
⌃K

Också eller heller?

Vad är skillnaden på »också« och »heller«? Och hur används de? Lär dig det här!
Också och heller betyder egentligen samma sak. Skillnaden är att heller används tillsammans med negationer. Den vanligaste negationen är inte. Tillsammans med inte måste man alltså använda heller i stället för också. Det gäller vid alla negationer.
Fler exempel på negationer: aldrig, utan och knappast.
Jag vill också följa med på bio. Jag vill inte heller följa med på bio.
Maria fick alla rätt på provet, och det fick hennes bästa kompis också. Maria fick inte alla rätt på provet, och det fick inte hennes bästa kompis heller.
Han har rökt, och han har snusat också. Han har aldrig rökt, och han har aldrig snusat heller.
Hon kommer nog i dag, och hon kommer nog i morgon också. Hon kommer knappast i dag, och hon kommer knappast i morgon heller.

Undantag

Det finns förstås undantag. För att tumregeln ovanför ska fungera, måste meningen vara av typen inte A och inte B heller. De delar som har något gemensamt, alltså A och B, måste båda vara negerade. Annars måste man använda också.
Jag visste att du känner honom och att du känner henne också. (Jag visste A, och jag visste B också.)
Jag visste inte att du känner honom och inte att du känner henne heller. (Jag visste inte A, och jag visste inte B heller.)
Jag visste att du känner honom men inte att du känner henne också. (Du känner honom, och du känner henne också.)
Jag visste att du inte känner honom men inte att du inte känner henne heller. (Du känner inte honom, och du känner inte henne heller.)

Lästips