Liksom

Vad betyder »liksom« i meningen »Jackan är liksom blå«? Här hittar du svaret!

Liksom kallas ofta för utfyllnadsord, eftersom det kan verkar som att det bara fyller ut meningen. Men liksom har faktiskt en funktion.

Liksom används som en typ av satsadverbial. Liksom säger att något i satsen ska tolkas som en ungefärlig beskrivning. I de flesta fall står liksom framför det led som ska tolkas ungefärligt.

Jackan är liksom blå. (Blå är en ungefärlig beskrivning.)

Det kan också användas när talaren vill uttrycka en viss osäkerhet i allmänhet. Att använda liksom kan vara samma sak som att säga »Det jag vill säga är ungefärligt«. Med liksom kan man få en mening som låter för oförskämd att låta mer diplomatisk. Den som använder det för ofta kan låta försiktig eller osäker på sitt ordval.

Liksom hur ska vi göra?

Jag tror liksom inte att det är en bra idé.

Han köpte en rosa tröja till mig, men rosa är liksom inte riktigt min färg.

Liksom skjuts in framför ett led, så det påverkar inte ordföljden i satsen. Här är några exempel på placering. Lägg märke till det sista exemplet där meningen avslutas med liksom.

Jag tror liksom inte att det är en bra idé. Liksom, jag tror inte att det är en bra idé. Jag liksom tror inte att det är en bra idé. Jag tror inte att det är liksom en bra idé. Jag tror inte att det är en bra idé, liksom.

Liksom är vanligast i informella texter och i talspråk. I skrift förekommer det vanligtvis när det är tydligt vad som är ungefärligt, som i det första exemplet: »Jackan är liksom blå.«